Brownies należą do kategorii łatwych
do zrobienia, co dla laików cukierniczych jest niezmiernie istotne. Poza tym
mają to co dla mnie w słodyczach najważniejsze: CZEKOLADĘ!!!
Przedstawiam instrukcję obsługi step- by- step:
1. kupić (znaleźć w kuchni):
·
375 g czekolady (200 g gorzkiej, 175 g mlecznej)
·
375 g masła śmietankowego
·
6 jajek
·
duża łyżka aromatu waniliowego
·
350 g cukru pudru
·
225 g mąki
·
łyżeczka soli
·
250 g orzechów włoskich,
2.
kostki czekolady i masło rozpuszczamy w garnku,
3.
w misce roztrzepujemy jajka, dodajemy cukier
puder i aromat waniliowy
4.
do osobnej miski wsypujemy mąkę i sól,
5.
wszystko (czekoladę, jajka i mąkę) łączymy i mieszamy
razem, dodając orzechy (ważne, aby dobrze wszystko wymieszać!),
6.
formę do ciast (dużą) wykłądamy papierem do
pieczenia, na który wylewamy całą masę (ciasto powinno mieć ok. 2,5 cm wysokości),
7.
pieczemy w nagrzanym do 180oC piekarniku
przez 25 minut (ciasto jest gotowe, gdy górna warstwa się „zasklepi” tzn.casto jest suche na górze (w środku docelowo ma być
mały zakalec),
8.
wyjmujemy, kroimy w kwadraty, jemy!
Pyszne, łatwe w
przygotowaniu, poprawiające nastrój ciastko. W przypadku gorszego dnia dodać
gałkę lodów waniliowych!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz