wtorek, 14 lutego 2012

Brownies


Brownies należą do kategorii łatwych do zrobienia, co dla laików cukierniczych jest niezmiernie istotne. Poza tym mają to co dla mnie w słodyczach najważniejsze: CZEKOLADĘ!!!
Przedstawiam instrukcję obsługi step- by- step:

1.       kupić (znaleźć w kuchni):
·         375 g czekolady (200 g gorzkiej, 175 g mlecznej)
·         375 g masła śmietankowego
·         6 jajek
·         duża łyżka aromatu waniliowego
·         350 g cukru pudru
·         225 g mąki
·         łyżeczka soli
·         250 g orzechów włoskich,

2.       kostki czekolady i masło rozpuszczamy w garnku,



3.       w misce roztrzepujemy jajka, dodajemy cukier puder i aromat waniliowy


4.       do osobnej miski wsypujemy mąkę i sól,
5.       wszystko (czekoladę, jajka i mąkę) łączymy i mieszamy razem, dodając orzechy (ważne, aby dobrze wszystko wymieszać!),

6.       formę do ciast (dużą) wykłądamy papierem do pieczenia, na który wylewamy całą masę (ciasto powinno mieć ok. 2,5 cm wysokości),
7.       pieczemy w nagrzanym do 180oC piekarniku przez 25 minut (ciasto jest gotowe, gdy górna warstwa się „zasklepi” tzn.casto  jest suche na górze (w środku docelowo ma być mały zakalec),
8.       wyjmujemy, kroimy w kwadraty, jemy!



Pyszne,  łatwe w przygotowaniu, poprawiające nastrój ciastko. W przypadku gorszego dnia dodać gałkę lodów waniliowych!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz